גירושין - תוצאות הגירושין
 
מזל טוב -התגרשתם ! ומה עכשיו? 

תוצאות הגירושין:

אתם מגיעים לעורך דין, מתייעצים ואף נוטלים את ייצוגו ומתחילים בתהליך הגירושין, מלאים בחששות או בהתרגשות, מלא מידע חדש שהגיע אליכם ועליכם לעכל ולהבין ובנוסף לכל, לרוב הנכם מצויים במערבולת רגשות לא פשוטה, מה שבניתם קרס, החלומות שהיו אולי נמוגו ויש כאלה שממש ממש מרגישים שהעולם שלהם מתהפך לחלוטין והאתגר בפניו ניצבים אינו פשוט – הכל טוב ויפה, אבל אתם כבר בתהליך. האם מישהו דיבר איתכם על התוצאות וההשלכות של התהליך לאחר סיומו? 

חשוב לדעת כי לגירושין יש תוצאות ועל אף שלא נהוג לדבר על כך רבות, שכן בתחילת התהליך ישנו מידע רב שעליכם לקבל ולעכל, הרי שמומלץ היטב לעיין בכללים שחלים עליכם לאחר ביצוע הליך הגירושין (הגט) ועל תוצאותיו, על מנת שתימנעו ככל הניתן מלעשות "טעויות" שייתכן מאוד כי יעלו לכם "ביוקר" בשל חוסר ידיעה גרידא. 

לאור האמור, אסקור בקצרה להלן את הנקודות החשובות לעניין תוצאות הליך הגירושין, אשר כדאי ומומלץ לכל אחד ואחת מכם העומדים בפני הליך גירושין להתייחס לכך ובהתאם לנסיבות;

1. בפתח הדברים, יצוין כי עם מסירת הגט לאשה ע"י הבעל וקבלתה של האישה את הגט ("ונתן בידה"), חופשיים הצדדים להינשא למי שהם רוצים, למעט במספר מקרים

א. אם האישה התגרשה נוכח בגידתה בבעל ("זנתה תחת בעלה"), היא אסורה לבעל וגם לבועל ואם בכל זאת נישאה למי מהם מדובר בנשואים אסורים ויכפו במקרה כזה לגרש. 

ב. כהן אסור בגרושה. לכהן אסור להינשא לגרושה ואם בכל זאת נישאו יכפו עליהם גירושין. (כהן, הכוונה למי ששם משפחתו הוא כהן או שהיה בעבר). 

ג. אסור לגרושה להנשא לאחר במשך 90 יום הראשונים לאחר הגירושין (לאחר הגט). הטעם באיסור זה הוא כדי למנוע מצב שהאישה הרה בשעת הגירושין ולא יודעים זאת ואם תינשא לאחר "עלול להתערבב זרעו של הראשון בזרעו של האחרון". הרצון הוא להבחין בין הבעל הראשון לבין הבעל השני ועל מנת להסיר ספקות. 

ד. אסור לשאת מעוברת חבירו או מינקת חבירו - כלומר גרושה שהיא בהריון מאחר או המניקה תינוק שילדה לאחר, עד שימלאו לוולד 24 חודשים. אם עברו על איסור זה יתן לה גט ואפילו אם הוא כהן ולעולם לא יוכל להחזירה!  

ה. העובדה כי צדדים התגרשו אינה מאפשרת נשואים אסורים שהם בבחינת ערווה מן התורה, כלומר שהנשואים אינם תופסים. כך בעל לא יכול לשאת את אחות גרושתו לא שהם נשואים וגם לא לאחר שהם מתגרשים, כל עוד גרושתו בחיים. רק אחרי מות הגרושה מותר לבעל לשאת את אחותה. 

2. תוצאות כספיות של הגירושין

א. הגרושה זכאית לתשלום כתובתה והחזרת נכסיה. 
עם הגירושין רשאית האישה לקבל חזרה את נכסיה, לעיתים גם זכאית האישה להחזר מתנות שנתנה לבעל ככל שעילת הגירושין היא "מאיס עלי" ואשר נתקבלה ככנה ע"י בית הדין או אם הבעל תבע את הגירושין, כי חזקה עליה שנתנה אותן רק בתנאי שימשיכו לחיות יחד. כמו כן, זכאית האישה לתשלום כתובתה, עיקר ותוספת, כולל הנדוניא, פרט למקרים בהם היא יוצאת בלא כתובה או בלא תוספת כתובה (למשל אם בגדה האישה בבעל). 
יוער כי אם הבעל עני ואינו יכול לשלם את סכום הכתובה, בית הדין יכול לחייבו לתשלום הכתובה בשיעורים, או כאשר יהיה לו ואין בכך כדי לסכל את הזכות של הבעל להתגרש על אף התנגדות האישה, שהרי החובה לתשלום הכתובה נוצרת כתוצאה מהגירושים. 

ב. אין מזונות לגרושה.
אין למגורשת כל זכות למזונות מהבעל המגרש, בין אם הוא נתן לה את הגט לפי הסכם ובין אם חויב לתת את הגט. בלי קשר לשאלת האשמה בגירושין. אחרי הגט – עצם העובדה כי הצדדים התגרשו חובתו של הבעל כלפי האישה לזון אותה בטלה – והאישה אינה זכאית עוד למזונות אישה. יובהר כי על אף האמור, אין מניעה שבהסכם הגירושין יתחייב הבעל לשלם לה למחייתה מדי חודש בחודשו וההסכם כמובן יחייב את הבעל, אך חובתו של הבעל היא מכוח ההסכם -דיני החוזים ולא מטעם דיני גירושין. 

ג. פיצויים. 
לעיתים פוסקים שעל הבעל לשלם לאישה "פיצויים" עם מתן הגט. פיצויים אלה פוסק בית הדין לפעמים כשרואה, בהתאם לנסיבות, כי אין סיכוי שהזוג יחזרו לחיות בשלום, וייתכן כי לאישה יש חלק באשמה לגבי מצב הדברים כאמור, אך אין מספיק סיבות לחייבה לקבל גט. במקרים אלה פוסקים לפעמים בתי הדין, לאחר בדיקה מדוקדקת של הנסיבות, שעל הבעל הדורש את הגירושין לשלם לאישה יחד עם הכתובה גם פיצויים ושאם הוא ישליש בעדה גט (שהיא אינה רוצה לקבלו), דמי הכתובה וסכום לפיצויים, יהא הוא פטור מתשלום מזונותיה. את גובה הפיצויים קובע בית הדין לאחר שמיעת שני הצדדים בהתחשב בכל נסיבות המקרה, כולל מצבו הכספי של הבעל.  

ד. למי הזכות להישאר בדירה. 
על פי ההלכה לא ימשיכו בני זוג לגור יחד באותה דירה לאחר הגירושין, שמא יובאו לידי זנות. לפיכך מבחינים האם הדירה בבעלות אחד מהם או הושכרה לאחד מהם, אזי על השני לעזבה. אלא אם הם מסכימים ביניהם להסדר אחר. אך אם היא שייכת או מושכרת לשניהם ואין ביניהם הסכם בעניין כאמור, ההלכה שהאישה נדחית מפניו, כלומר האישה צריכה לעזוב את הדירה, שכן המטלטלין של הגבר קשים מאלה של האישה. מאחר שהיום אין קשיים מיוחדים לגבר וכן בשל מצוקת הדירות דרוש לפעמים הסדר שונה, והשגת דירה אחרת כרוכה בהרבה הוצאות שבהתחשב בנסיבות לא תמיד נכון וראוי להטיל אותן על האישה. לאור האמור, יש ובתי הדין נוהגים לפסוק שהדירה תישאר בחזקת האישה גם אם לא היתה שלה ולא הושכרה לה. 

ה. גט שני. "מחזיר גרושתו" – 
כאשר בני זוג ממשיכים לגור יחד תחת קורת גג אחת לאחר ביצוע הגט או ממשיכים לנהל מערכת יחסים זוגית ולקיים יחסי אישות גם אם לא חיים יחד, הרי שחל עליהם המצב של "מחזיר גרושתו" - כלומר הבעל החזיר את גרושתו! כביכול עסקינן בבני זוג שהתחרטו על הגירושין וכוונתם לשוב ולחיות כבעל ואישה, אף על פי שלא נישאו מחדש במפורש ובאופן רשמי. התוצאה היא שבמידה ובני הזוג האלה רוצים להיפרד שוב ואף ככל שמי מהם רוצה להינשא מחדש, הם זקוקים לגט שני. 
גט מספקא, כלומר הם ספק נשואים ולכן צריך לעשות גט שני למען הסר ספק. אם לא התגרשו בגט שני כנדרש, והאישה נישאת לאחר, יתכן לראות נשואים אלה לגביה ולגבי השני נשואים שאינם תופסים, שכן היא למעשה אשת איש הנישאת לאחר. היא תהיה אסורה לבעל הראשון ולבועל השני ולא תוכל להיות נשואה לאף אחד מהם(!) אם הבעל הראשון ירצה לשאת אשה אחרת יהא בזה משום עבירה על החדר"ג. כמו כן, אם לא גרו בני הזוג תחת קורת גג אחת לאחר הגט אבל כן קיימו ביניהם יחסי אישות - קיים חשש שהוא "בא עליה" ולכן נחשבים כנשואים רק מספק באופן שאם רוצים אח"כ להינשא לאחרים יהיו זקוקים אמנם לגט אך יהיה זה גט מחומרא. יוער כי אם המגרש הוא כהן אין הוא יכול להחזיר גרושתו.
כן יובהר כי מכיוון שמדובר בספקא ולא נשואים ודאי האישה אמנם זקוקה לגט שני כדי להנישא לאחר, אך אין לה זכויות של אישה נשואה כגון הזכות למזונות אישה.