צו הגנה, צו הרחקה וצו למניעת הטרדה מאיימת - 
"עזרה ראשונה" להתמודדות עם אלימות במשפחה

צו הגנה/צו הרחקה ע"פ חוק למניעת אלימות במשפחה:

ראשית יצוין, כי במסגרת צו הגנה ניתן צו הרחקה לפיו ניתן להרחיק בן משפחה פוגע ו/או אלים מבן משפחה שהינו הקורבן, כמו גם מסביבתו הקרובה, מקום מגוריו, מקום עבודתו וכיו"ב. 

יוער, כי לעיתים קרובות ניתן צו הרחקה ראשוני זמני, למשך ימים ספורים בלבד, מטעם משטרת ישראל ככל שמי מהצדדים פנה בתלונה בעניין למשטרת ישראל. על מנת להאריך את תוקפו של הצו שניתן במשטרה יש לפנות לבית המשפט כפי שיפורט להלן. כמובן שאף אם לא ניתן צו מטעם משטרת ישראל הרי שניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לקבל צו הגנה/צו הרחקה כמפורט להלן. 

המחוקק דאג לחוקק חוק שמטרתו העיקרית לתת פתרון מהיר ויעיל בסיטואציות בהן מי מבני המשפחה חושש מבן משפחה אחר (לרוב מדובר בבני זוג) וזקוק להגנה – מדובר בחוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א - 1991. (להלן: "החוק למניעת אלימות במשפחה"). 

במסגרת חוק זה - בן משפחה (לרבות ידועים בציבור), היועמ"ש או נציגו, תובע משטרתי או פקיד הסעד שהתמנה ע"פ חוק הנוער (טיפול והשגחה), יכולים לפנות לבית משפט שלום או לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, בכל אזור בארץ, ולדרוש צו הגנה מפני התוקף. בעקבות הגשת הבקשה יישקל הנושא, בד"כ כבר במועד הגשת הבקשה ויוחלט, במעמד צד אחד, האם ליתן את הצו כמבוקש. ככל שיינתן צו הגנה/הרחקה תוקפו ייקבע בהתאם לשיקול דעת בית המשפט ובהתאם להגבלות שקובע החוק, ומכל מקום בתוך 7 ימים אם אין הסכמה להותיר את צו ההגנה בתוקף אף מבלי לבררו לעומק, הרי שבית המשפט או בית הדין יקיימו דיון במעמד שני הצדדים לצורך בירור נסיבות מתן הצו וההכרעה בשאלת המשך קיום הצו בהתאם לתקופות הקצובות ע"פ החוק, אותן רשאי בית המשפט או בית הדין גם להאריך. 

במהלך הימים שבין מתן הצו במעמד צד אחד ועד למועד הדיון במעמד שני הצדדים, מוגשת לרוב תגובת הצד, אשר נגדו מבוקש ליתן צו הגנה. את הבקשה, כמו גם את התגובה לבקשה, יש לתמוך בתצהירים מאומתים וחתומים ע"י עו"ד וכן יש להגיש טפסים מתאימים וחתומים כנדרש ע"פ הדין.  

יצוין, כי לעיתים אף אם לא הוכח כי התרחש אירוע אלימות, אך קיים חשש לאלימות במשפחה, עשוי בית המשפט ליתן צו הגנה, שכן צו הגנה/הרחקה ניתן כדי למנוע מעשה אלימות גם במקרה בו קיים חשש סביר להתנהגות אלימה מסוג כזו או אחר, ומשכך בן הזוג האחר ו/או הילדים זקוקים להגנה זו.

כאמור, במסגרת צו ההגנה בית המשפט או בית הדין מוסמך להורות על הרחקה של אדם ממקום מגוריו של בן משפחתו המוגן או לאסור עליו להימצא ברדיוס מסוים ממקום המגורים האמור, אף אם יש לו זכויות בבבית או בדירה; כמו כן, מוסמך בית המשפט או בית הדין לאסור על אדם להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום וכן לאסור על אדם לפעול בכל דרך המונעת או המקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו; ליתן התחייבות להתנהגות טובה או כל הוראה אחרת הדרושה, לדעת בית המשפט או בית הדין, להבטחת שלומו וביטחונו של בן משפחה. בנוסף, עם מתן צו ההגנה נאסר על המחויב בצו להחזיק נשק לרבות במקרים בהם אותו בן משפחה הינו בעל רישיון לנשק ואף נדרש לנשק לצורך עבודתו. אולם, במקרים מיוחדים המפורטים בחוק, רשאי בית המשפט להתיר לאדם שנגדו ניתן הצו להחזיק או לשאת נשק.