מינוי אפוטרופוס- מתי ואיך ממנים אפוטרופוס?
אפוטרופוס הוא אדם או גוף אשר מתמנה על ידי בית המשפט כדי לקבל החלטות עבור אדם אחר ולדאוג לענייניו. האדם עבורו בית המשפט ממנה את האפוטרופוס נקרא "חסוי".
כאשר אדם לא מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו, בדרך קבע או בדרך ארעית, ואין מי שינהל את ענייניו במקומו, מתעורר הצורך במינוי אפוטרופוס. אותו אפוטרופוס יכול שיהיה בן משפחה ויכול להיות גם גורם חיצוני למשפחה- אדם יחיד, תאגיד או האפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל. השיקול המרכזי שניצב בפני ביהמ"ש במינוי אפוטרופוס הוא טובתו של הזקוק לאפוטרופוס.
ישנם שלושה עניינים שונים הדורשים מינוי אפוטרופוס: אפוטרופוס לגוף, אפוטרופוס לרכוש ואפוטרופוס לדין.
כמו כן חשוב לציין כי עבור הקטינים האפוטרופסים הטבעיים שלהם הם ההורים. שלילת האפוטרופסות מההורים תהיה רק בנסיבות חריגות.
אפוטרופוס טבעי
עפ"י חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הוריו של הקטין הם האפוטרופוסים הטבעיים שלו וזאת עד הגיע הקין לגיל 18. על כן ההורים כאפוטרופסים טבעיים יכולים וצריכים לקבל החלטות רבות בקשר לחיי ילדם הקטין. בהגיע הקטין לגיל 18, פוקעת האפוטרופוסית הטבעית של ההורים ורק עם הגשת בקשה מיוחדת לבית המשפט לענייני משפחה ניתן למנות לאדם מעל גיל 18 אפוטרופוס.
אפוטרופוס לגוף
אפוטרופוס לגוף אחראי על אותו אדם הזקוק לאפוטרופוס- יכול שאותו אדם יהיה קטין (כלומר, מתחת לגיל 18), פסול דין (אדם הנעדר כשרות משפטית בשל מחלת נופש או מגבלה בכושר השכלי) או אדם חולה שאינו צלול דיו על מנת לתת הסכמה או עמדה ביחס לפעולות שיש לבצע הנוגעות לגופו ו/או לבריאותו (למשל, במקרה שיש צורך בניתוח או פעולה כירורגית פולשנית). אפוטרופוס לגוף דואג לחסוי עצמו- למגורים, למזון, להלבשה, לניקיון ועוד.
אפוטרופוס לרכוש
כאשר אדם אינו מסוגל לטפל בענייניו הפיננסיים (למשל, אם הוא לא צלול בדעתו), יש צורך במינוי אפוטרופוס לרכוש, בכדי שהאפוטרופוס ינהל עבורו את חשבונותיו, לרבות תשלומי אחזקת בית או שהייתו בבית אבות, יספק הגנה מפני ניצול כלכלי וימצה את זכויותיו הכספיות (כגון ניהול נכסים של החסוי ומיקסום הרווחים, הגשת תביעה בשם החסוי וכיו"ב).
אפוטרופוס לדין
בית המשפט רשאי למנות אפוטרופוס לאדם על מנת שייצגו בהליך משפטי כלשהו. כך למשל, כאשר מתנהל הליך משפטי הנוגע לקטינים, ויש חשש שרצון ההורים נוגד את טובת הקטינים, בית המשפט רשאי למנות אפוטרופוס לדין אשר ייצג את הקטינים גרידא.
כיצד ממנים אפוטרופוס?
כאמור לעיל, בית המשפט ממנה את האפוטרופוס ועל כן יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט המפרטת את הנימוקים מדוע יש למנות אפוטרופוס, יש לצרף חוו"ד רפואית שתיתן מענה לשאלות האם החסוי יכול לדאוג לענייניו והאם הוא יכול להביע את רצונו לגבי זהות האפוטרופוס, תצהיר עו"ד ותשלום אגרה (ניתן לבקש פטור מתשלום אגרה). הרשאים לפנות בבקשה למינוי אפוטרופוס הם: בן זוג, קרוב משפחה (הורים, ילדים, אחים, סבים ונכדים), המדינה באמצעות לשכות הרווחה ובא כוח היועמ"ש, כמו כן גם האדם עצמו שזקוק לאפוטרופוס יכול לפנות בבקשה מטעמו לבית המשפט למינוי אפוטרופוס ו/או בא כוחו (עורך דין מטעמו) של האדם הזקוק לאפוטרופוס.
המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות תחליף לקבלת ייעוץ מקצועי ו/או חוות דעת משפטית. משרד עו"ד הילה זוהר ו/או מי מטעמו אינם נושאים באחריות בגין שימוש מכל מין וסוג שהוא הנעשה במידע האמור לעיל. ניתן לקבל ייעוץ מקצועי, מלא ומדויק בהתאם למקרה הספציפי בעניינכם באמצעות
יצירת קשר עם משרד עו"ד הילה זוהר.
חזור למאמרים ומידע >